Menu

Få 5 gode tips til at holde ferie uden at tænke på arbejde

EJENDOMSTORVET.DK - 20 JUNI 2019 - #SUND PÅ JOB

Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af AS3 Transition.

Når ferien kalder, har alt for mange svært ved at slippe jobbet helt. Og det er et skråplan, mener psykolog Thomas Lange. I dette indlæg forklarer han, hvorfor det er vigtigt at holde fri. Og du får gode råd til, hvordan du slipper arbejdet helt i ferieperioden.

Er du typen, der lige skal tjekke arbejdsmailen fire-fem gange, mens du er i sommerhus med familien? Eller kan du simpelthen ikke lade være med at tænke på, hvordan du klarer den præsentation, der venter dig ugen efter, din sommerferie er slut?

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, er du ikke alene. Langt fra. Psykolog Thomas Lange beskæftiger sig med trivsel og stress hos AS3, og han ser alt, alt for mange danskere, der ikke formår at slippe arbejdet, når ferien begynder. Desværre, siger han. For det er bekymrende:

”Hvis din ferie fyldes op med konstante grublerier over arbejde, du ikke har nået eller som venter efter ferien, kommer du aldrig helt ned i gear. Og når du så møder ind på jobbet igen, har du faktisk større chance for at blive stresset, da du under ferien har misset muligheden for at få dine batterier ladet op,” siger han.

5 gode tips til en afslappende ferie

Han opfordrer alle til at holde helt fri, når de holder fri. Et godt sted at starte er ved at gemme arbejdsmobilen langt væk og lade computeren blive på kontoret.

Men disse handlinger er ifølge Thomas Lange sjældent nok til at få dig til at koble helt af. For du skal også kunne lede dine tanker væk fra jobbet. Og det kan være svært. Men nogle få, enkle regler kan hjælpe dig på vej.

Thomas Langes tips til at planlægge en ferie, så den bliver ”arbejdsfrit område”, ser sådan ud:

1. Hold fri i flere sammenhængende uger

Hvor lang tid din krop og hjerne har brug for til at restituere afhænger af dit stressniveau op til, du går på ferie. En god tommelfingerregel er dog, at flere sammenhængende uger giver dig den bedste mulighed for at restituere ordentligt.

Måske har du ikke længere muligheden for at ændre din sammensætning af ferieuger i år, men så kan du have det i baghovedet til næste ferieår.

2. Planlæg tiden op til din ferie – og efter

Allerede i ugerne op til din sommerferie skal du begynde at planlægge, hvad du skal nå inden ferien. Og – næsten vigtigst af alt – skal du planlægge, hvad du kan udskyde til efter ferien.

Et godt tip er, at du sørger for at reservere din sidste dag inden ferien helt til at få lukket ordentligt ned og skabe et overblik over din første uge efter ferien.

3. Forventningsafstem med din leder

Ved at planlægge ugerne op til ferien i god tid, får du mulighed for at vende dit overblik med din leder, så I er enige om, hvad der skal prioriteres. Dermed undgår du ubehagelige overraskelser på vej ud ad døren.

Det kan også være en god idé at afstemme, i hvilket omfang og i givet fald hvornår din leder forventer, du er tilgængelig i ferieperioden.

4. Notesbog til ideer

Ideelt er det forbudt at skænke arbejdet en eneste tanke under ferien. Vi er dog mennesker alle sammen. Derfor kan vi ikke sikre, at der ikke opstår ideer eller andet arbejdsrelateret (faktisk sker dette ofte, når vi netop har lagt arbejdet fra os).

Skulle det ske, så lad være med at logge på og oprette opgaver eller møder. Hav en gammeldags notesbog med på ferien, hvori du kan parkere dine ideer, indtil du vender tilbage til jobbet igen.

5. Start blødt op efter ferien

Når du i perioden op til din ferie planlægger din opstart efter ferien, så husk at du ikke kan forvente at være tilbage i højeste gear fra dag 1. Læg dertil, at du sikkert møder ind til en indbakke, der kalder på din opmærksomhed.

Et godt tip er, at du husker at reservere hele din første dag efter ferien til at få et overblik over mails, opgaver samt den plan, du lagde umiddelbart op til ferien.

Få mere inspiration på AS3’s blog om det gode arbejdsliv.

Skal Ejendomstorvet hjælpe dig med at finde et nyt lokale til din virksomhed?

Vores portal giver dig et overblik over alle ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser. Og du kan søge helt gratis og uforpligtende. Start din søgning lige her!

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien sund på job

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR