Menu

Sådan gør Thorleif Jackson for at slå markedet

EJENDOMSTORVET.DK - 01 OKTOBER 2019 - #INVESTERING

Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af Nordnetbloggen

Det kræver mere end blot talent at klare sig bedre end markedet, når man handler med aktier. Aktieanalytiker Thorleif Jackson har opnået sin succes på aktiemarkedet bl.a. ved at lave grundige analyser og ved at tænke langt. Og så har han et godt forbillede, en virkelig god grundbog og et par enkle principper i baghånden. Thorleif Jackson har ét mål: Han vil slå markedet. I dette interview kan du læse, hvordan han kom i gang med at investere. Du finder også ud af, hvordan han har udviklet sig til at være den succesfulde investor, han er i dag – og hvilken bog der for alvor fik ham på rette spor.

Hvornår begyndte du at investere?

Jeg begyndte at investere i år 2000, så jeg nåede lige akkurat at opleve, at tingene steg, inden det begyndte at falde. Det var ikke oplagt, at jeg skulle begynde at handle aktier. Jeg er uddannet civilingeniør og havde ikke interesseret mig for investeringer før.

Hvordan kom du så i gang?

Jeg fik ansvar for at investere nogle familiepenge i en fond. I samme periode deltog jeg i et europæisk aktiespil, Euro Stock Master, hvor jeg vandt den danske del. Kort efter forfattede jeg en artikel om aktieinvestering baseret på en hjemmestrikket analyse. Jeg sendte artiklen til Jyllands Posten, som bragte den uden ændringer. I den udpegede jeg fire aktier, som jeg syntes, var værd at købe, og nogle måneder senere blev jeg udråbt til geni, fordi de viste sig at give et stort afkast. Med den erfaring, jeg har i dag, vil jeg sige, at der var ca. 50% sandsynlighed for, at jeg fik ret. Men dengang troede jeg nok selv, jeg havde en særlig fordel. Det kan være en forbandelse at få stor succes med et lille beløb, lige når man starter.

Hvilken type investor er du?

Jeg har været den type investor, der troede, jeg havde en fordel. Det har jeg tjent mange penge på, men det er ikke holdbart i længden. Mange begyndere tror, det er let at slå markedet, hvis man lige finder den rigtig metode. Sådan er det ikke. Det er svært at slå markedet, og der er mange tilfældigheder i det.

I dag laver jeg en hel del research, inden jeg handler. Jeg tjekker selskabets historik, deres konkurrenter, regnskabstallene, ser på markedets fremskrivninger og forventninger osv. Hvis markedets forventninger er høje, bliver jeg nervøs. Hvis de er lave, klapper jeg i hænderne. Det påvirker ikke kursen, hvis en virksomhed kun lige lever op til markedets lave forventninger, og hvis den klarer sig bedre, er det fint.

Jeg er aktieanalytiker og bruger derfor ikke investeringsforeninger. Jeg forsøger at slå markedet, og derfor er jeg nødt til at forholde mig meget konkret til den enkelte aktie. Og så er jeg meget omkostningsbevidst. Det er bl.a. derfor jeg godt kan lide Nordnet; jeg får en fed kombination af skarpe priser og god service.

Følger du nogle regler, når du forsøger at slå markedet?

Formelt set har jeg ingen regler, men jeg har sat nogle rammer op, som jeg arbejder inden for. Når jeg køber en aktie, skal jeg holde den i mindst et år. Det får mig til at tænke mig mere om, inden jeg køber. Og så har jeg den regel, at hvis en aktie falder 50% i forhold til min købskurs, har min analyse været forkert, og så skal jeg sælge. Den regel tvinger mig til at erkende, når jeg tager fejl.

Min portefølje er principielt på 1 million kroner, og jeg mener, man skal have en god spredning, hvor en enkelt aktie højst udgør 10% af porteføljen. Jeg har 14-15 aktier nu, det mener jeg er optimalt. Hver eneste aktie skal helst være i en ny sektor.

Er der nogle brancher, du er særligt interesseret i?

Jeg har interesseret mig for mange forskellige brancher, og i princippet kan man kaste sig over en hvilken som helst branche. I år har jeg kastet mig over olieraffinaderier og flyselskaber, og det er sjovt at danne sig et overblik og udpege vinderen. I alle brancher er der vindere. Det er lige som i en skoleklasse, hvor nogle elever er flittigere og dygtigere end andre – de klarer sig bare bedre, og det samme gælder i erhvervslivet. Jeg har fløjet rigtig meget med lavprisselskaber det seneste år, og så tænkte jeg, at nu må jeg begynde at analysere den branche. Der er Norwegian, SAS og andre, og der må jeg ind og se på deres forretningsmodel.

Mit udgangspunkt er danske aktier. Når jeg også har en udenlandsk portefølje, er det fordi, jeg fik lyst til at se ud i verden, men det er de danske, der er mest interessante, synes jeg.

Hvad er dit bedste investeringsråd?

Mit eget forbillede, Warren Buffet, har engang sagt, at den, der har gode rollemodeller, han er heldig. Hvis du har en rollemodel, der er værd at efterligne, vil du sandsynligvis klare dig godt. Han er en god rollemodel, og det prøver jeg også at være.

Jeg investerer ikke fuldstændig som Warren Buffet. Han køber defensive aktier og gearer investeringerne. Jeg bruger ikke gearing, og jeg investerer bredere. Men noget af det, som virkelig fik mig på rette spor var at læse investeringsbogen ”The Essays of Warren Buffet: Lessons for Investors and Managers”, hvor Lawrence A. Cunningham har samlet nogle af hans breve. Det er Warren Buffets egne ord, og bogen er proppet med tidløse pointer og anekdoter, som er skrevet, så selv lægfolk kan forstå det. Der er ikke en eneste graf i bogen.

Vil du se, hvad Thorleif Jacksons næste træk på aktiemarkedet er? Så skal du følge ham på Shareville. Det sociale investeringsnetværk giver dig nemt og hurtigt et overblik over hans portefølje. Du kan også følge eller starte debatter, der kan gøre dig klogere på, hvad dit eget næste træk skal være.

Vil du også i gang med at investere?

Ejendomstorvet.dk giver dig et overblik over hele landets udbudte investeringsejendomme. Du kan søge helt gratis og uforpligtende blandt alle emnerne. Klik her og start din søgning allerede nu. 

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien investering

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR