Menu

Intro til ejendomsinvestering – Afkast, tidshorisont & risiko

EJENDOMSTORVET.DK - 02 APRIL 2019 - #INVESTERING

Indlægget er skrevet af Halfdan Timm

Hvis du spørger en almindelig dansker om ”investering”, tænker vedkommende sikkert på aktier. Ud over aktier er også investering i obligationer en ofte anvendt mulighed. Mange kombinerer de to for at sprede deres risiko. De forholdsvis få danskere, der investerer i ejendomme, gør det typisk i form af en investeringsforening og tidligere i form af et kommanditselskab med ubegrænset, personlig og solidarisk hæftelse for kommandanterne.

Der er fordele og ulemper ved investering i fast ejendom sat op mod de andre muligheder, du har for at placere dine penge.

De kan grundlæggende deles op i fire overskrifter – hvor meget arbejde du har med din investering, hvor likvid din investering er, hvor stor risiko du har og hvor stort et afkast du får af dine penge.

Vi kan sætte overskrifterne således op:

Arbejde med din investering:

  • Obligationer: Intet.
  • Aktier: Afhænger af din strategi. Mange eksperter anbefaler ”køb og hold”, hvor der intet arbejde er. Vil du være aktiv, tager research tid.
  • Ejendomsinvestering: Moderat løbende arbejde, hvis du ikke outsourcer ejendomsadministrationen. Dette er behandlet i et senere punkt. Regn med en time eller to om måneden i snit.

Likviditetsgrad:

  • Aktier: Meget likvid (nogle gange ”for likvid”, hvis du gearer din investering og tvinges til at trække dig ud på det forkerte tidspunkt).
  • Obligationer: Løber typisk over 1-10 år. Illikvid indtil obligationen udløber, med mindre du sælger med et kurstab.
  • Ejendomsinvestering: Illikvid. At sælge din ejendom tager tid, og det koster i øvrigt penge til tinglysning, bank og ejendomsmægler. Din investering er bedre, jo længere du venter. Du kan belåne dine ejendomme ved likviditetsbehov.

Risiko:

  • Aktier: Stor risiko. Markedet går op og ned hele tiden. Kinesiske aktier tabte 40 % af værdien over en uge i 2015. Danske aktier tabte 15 % de første uger af 2016 efter et ellers stærkt 2015.
  • Obligationer: Lille risiko. Du mister kun dine penge, hvis landet, hvis obligationer du har købt, går konkurs. Skete sidst for Argentina i 2001, og Grækenland var tæt på i sommeren 2015. Zimbabwe kan i øvrigt ikke anbefales til obligationer af samme årsag.
  • Ejendomsinvestering: Lille risiko!

Risikopunktet er meget vigtigt. Hvis dine aktier taber 50 % i værdi, skal de stige 100 % bare for at vinde det tabte ind igen. Du taber ikke penge på din ejendomsinvestering, og det akkumulerede overskud bliver til mange penge over tid. I Tony Robbins’ bog ”Money – Master the Game” er en af de vigtigste indledende pointer, at dine investeringer bør strikkes sammen, således at du aldrig taber penge, fordi det er så dyrt.

Afkast over tid:

Dette punkt er i sagens natur svært at sige noget om. En dygtig aktieinvestor vil tjene mange penge her, mens en amatørinvestor risikerer at tabe en stor formue.

Vi kan dog til at starte med fastslå renten og derved afkastet af investeringer i obligationer. Afhængigt af landet og løbetiden får du en rente på 1-3 % for danske statsobligationer, der er blandt de mest sikre i hele verden og derfor også dem med det ringeste afkast. Et afkast på 1 % med en 1-årig eller 3-årig obligation taber du takket være inflationen faktisk netto penge på!

Aktier er mere risikofyldte end obligationer. Den risiko skal naturligvis honoreres med en højere præmie. I bogen ”Din Økonomi” kommer de to CBS-professorer Michael Møller og Niels Christian Nielsen frem til, at du for at tage risikopræmien med aktier – og risikere at sælge på det forkerte tidspunkt, hvis fx din bank trækker stikket med en gearet investering – får et merafkast i forhold til obligationer på 2-3 %.

Det betyder, at dit årlige afkast med aktier bør ligge på ca. 6 %. Kigger vi 100 år tilbage, har aktier i USA, efter inflation, givet et afkast på 8.5 %. Danske aktier har givet et lidt mindre afkast.

Det er svært at spå – især om fremtiden. Men et godt bud er, at du rammer 5-7 % afkast om året med aktier.

Med ejendomsinvestering er det ligeledes svært at give et fast tal for, hvor mange penge du står til at tjene.

Vi søger således en investering med højere afkast og mindre risiko mod at give afkald på en vis likviditet i investeringen og et mindre løbende arbejde.

 

Leder I efter et nyt kontor?

Hvis I er på jagt efter et nyt kontor til jeres virksomhed, kan I starte jeres søgning på Ejendomstorvets portal. Her er hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser annonceret. Se meget mere lige her. 

 

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien investering

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR