Menu

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed og netværk

EJENDOMSTORVET.DK - 29 MAJ 2019 - #INVESTERING

I en vrimmel af forretningsmænd i jakkesæt møder vi Henrik Køhn på markedspladsen  i Cannes. Han er partner og investeringsdirektør i Thylander Gruppen.

Europas største ejendomskonference, Mipim, er i fuld sving, og byen oser langt væk af forretninger, der skabes på kryds og tværs af relationer og lande i det eksklusive Cannes. Vi bliver vist hen til en baggård med fuglesang og fransk stemning, hvor vi har aftalt et interview med Henrik Køhn. Han er en velklædt forretningsmand, der har meget på programmet. Stemningen oser af seriøsitet og omhyggelighed, mens der samtidig er plads til en uformel snak med Ejendomstorvet.dk.

“Undersøg markedet og træk på dit netværk”

Interviewet skal omhandle ejendomsinvesteringer, og da samtalen falder på, hvordan man kommer i gang med ejendomsinvesteringer, påpeger Henrik Køhn:

”Det er vigtigt at begynde med at undersøge markedet og trække på sit netværk. Markedet for ejendomsinvesteringer er en niche af ulig aktier og obligationer præget af uigennemsigtighed. Kontakten til de rigtige mennesker er essentiel for en god ejendomsinvestering”.

Henrik Køhn har de seneste 15 år beskæftiget sig med ejendomsinvesteringer. Først var han Investeringschef hos NAI Danmark A/S, dernæst var han Investeringschef hos Lintrup & Norgart A/S. Han har de seneste 6 år siddet som Investeringsdirektør hos Thylander Gruppen. I marts 2018 blev Henrik Køhn Partner i Thylander Gruppen.

Thylander Gruppen A/S (TG) er et dansk ejendomsselskab grundlagt af Lars Thylander i 1986. TG driver ejendomsvirksomhed i Danmark med fokus på et solidt, stabilt og stigende cash flow. Investeringerne foretages gennem fonde, hvor TG er egenkapitalpartner med institutionelle investorer, formuende privatpersoner og/eller industrielle fonde. Thylander Gruppen har ansvar for transaktioner og alle operationelle aktiviteter. TG Partners VI P/S (TGPVI) er seneste fond med en investeringskapacitet på godt DKK 1,2 mia.

Siden 2010 har TG forestået etablering af 11 fonde med over 100 investorer, og de har gennemført transaktioner for knap DKK 20 mia. TG er således medejer og manager af danske ejendomme med et samlet areal på ca. 500.000 m². Med kontorer på Sjælland, Fyn og i Jylland består TG af godt 30 engagerede medarbejdere, som varetager asset management for porteføljen. Se mere om TG her.

Ikke noget du “bare lige” gør

Samtalen fortsætter, og det bliver hurtigt klart, at ejendomsinvesteringer ikke er noget man ”bare lige” gør. Det kræver både vilje, tilstedeværelse og omhyggelighed. Samtidig kræver det en ikke ubetydelig egenfinansiering. Henrik Køhn påpeger, at det kan være svært for nyudklækkede investorer at få foden inden for på markedet, da Ejendomsbranchen er en relativt tung branche at træde ind i. Naturligvis findes ejendomsinvesteringer i mange størrelser, men indgangsbarrieren er typisk noget højere end for aktieinvesteringer.

Henrik Køhn

”Det handler om spredning, og jeg vil råde folk til at gå sammen om investeringer. Det vigtigste er at finde de rette transaktioner og mennesker,” fastslår Henrik Køhn og fortsætter:

”Det kan være svært at give konkrete råd til, om en given ejendom er en god investering eller ej. Det bør bedømmes på mange forskellige parametre, herunder risikovillighed, afkastkrav m.v. Det er dermed heller ikke noget, man kan bruge en universel model til at beregne,” siger Henrik. Han giver os et indblik i nogle af de parametre, som Thylander Gruppen arbejder ud fra, når ejendomme skal vurderes som investeringsprojekter:

Thylander Gruppen arbejder ud fra en lang række nøgletal, som hver ejendom vurderes på, herunder: 

  • Markedslejen for den givne type af ejendom
  • Driftsudgifter for ejeren
  • Tilfredsstillende afkast ud fra den pågældende ejendoms beliggenhed, aktuelle og alternative anvendelse
  • Horisonten for værdiansættelsen og konjunktur (markedssvingninger)
  • Grundlæggende nøgletal som kvadratmeterpriser, startafkast, afkast efter fuld udviklet aktiv, likviditet i investeringsperioden
  • M.fl.

Beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed

Lars Thylander, som er stifter af Thylander Gruppen, kigger også forbi baggården og spørger høfligt, om han må sætte sig ned ved bordet, hvor interviewet er i gang. Da vi beder om Thylander Gruppens bedste råd til dem, som gerne vil i gang med ejendomsinvesteringer, fastslår Lars Thylander hurtigt:

”Beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed”. Grundens beliggenhed har altid en værdi, og det er vigtigt at huske på.

Samtidig påpeger både Henrik Køhn og Lars Thylander, at man bør henvende sig til diverse rådgivere. Eksempelvis advokater, investeringsfonde, revisorer m.fl., som kan hjælpe en i den rigtige retning. De fastslår afsluttende, at det ikke kan understreges nok, hvor vigtigt netværk er i ejendomsbranchen.

Med ny viden i baggagen forlader vi Thylander Gruppens omgivelser i Cannes. Ejendomsinvestering er et tema, som Ejendomstorvet har særligt stort fokus på i april, maj og juni måned. Læs bl.a. Halfdan Timms introduktionsindlæg til investering her.

Eller find alle vores indlæg omhandlende investering her

På Ejendomstorvets søgeportal kan du søge efter investeringsejendomme i hele landet. Start din søgning her.

Ejendomstorvet.dk yder ingen økonomisk rådgivning og fralægger sig ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på vores erhvervshub. Vores investeringsfokus har udelukkende til formål at oplyse og uddanne. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder Ejendomstorvet.dk sig til din private økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger i indlæggende forbundet hertil er på eget ansvar.

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien investering

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR