Menu

Naturens egen støjdræber er dekorativ, bæredygtig og billig

EJENDOMSTORVET.DK - 20 FEBRUAR 2020 - #INDRETNING

Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af Grape.

Kork er ved at finde vej tilbage til indretningen. Et langt stykke hen af vejen fordi materialet er helt i tråd med udviklingen, hvor organiske materialer og naturinspirerede farver har fået ekstra opmærksomhed. Men det kan blive til meget mere end det. Kork er nemlig både bæredygtigt for miljøet og bæredygtigt som langtidsholdbart koncept.

Kork er naturens egen støjdræber med høj akustisk værdi pr. investeret krone

Der findes flere forskellige bearbejdninger af kork. Ud over korkproppen er den mest kendte den lyse kork, der tit bliver brugt til gulve. Den er hårdt komprimeret, relativ tynd og helt forseglet i overfladen. Fint til at dæmpe trinstøj, men ikke helt så effektiv som akustisk absorbent.

Den kork vi behandler i denne artikel er derimod spagnumbrun, tykkere og grovere i strukturen. Derved får den rigtig gode egenskaber som akustisk absorbent. Der er især to ting, der gør korken rigtig spændende. For det første er korken naturens egen absorbent helt uden tilsætningsstoffer. For det andet har den en meget høj akustisk værdi pr. krone.

Den høje akustiske værdi pr. krone beregner vi ved at kigge på det såkaldte ækvivalente absorptionsareal (det forholdsmæssige støjreducerende areal). I mange indretninger, er der brug for store arealer for at få reduceret efterklangstiden (rumklangen) tilstrækkeligt, så det betyder noget, hvad produkterne koster i forhold til, hvor effektive de er.

De bedste materialer/produkter er 50-60% bedre til at dæmpe støj end kork, men de koster til gengæld hurtigt 5-10 gange så meget pr. kvm. Så der skal måske mere kork til, men korken bliver stadig en langt mindre post i budgettet, fordi man når det absorptionsareal, der er brug for, billigere.

Korken er dekorativ og tilfører ro og varme til indretningen

Da Grape tilføjede kork til paletten af de materialer, som vi designer med, var det først og fremmest fordi, den dekorative effekt er betagende. Samtidigt bidrager materialets varme og akustiske egenskaber til at trække ekstra trivsel og velvære ind i ethvert rum.

Den dekorative effekt kan optimeres med lys og former. Rammes korken af spots i loftet, vækkes materialets gyldne farve til live. Korken er også til at arbejde med, så der med lidt kreativitet kan tilføres endnu mere liv og dekoraktiv effekt.

For Grape har jeg for eksempel designet Impact random wallcover, hvor små buede klodser frit kan sættes i et dekorativt mønster (se billedet øverst i indlægget). Klodserne er optimeret i formen, så de kaster dekorative skygger, når de rammes af lys fra oven.

Når korken har fundet vej til en indretning, vil den bløde og varme farve samt den reducerede støj virke afstressende på dem, der bruger – og opholder sig i rummet.

Bæredygtigheden er overbevisende

Kork kommer fra korkegen, som primært gror i Portugal. Kork er bark fra træerne og kan “høstes” hvert 9. år uden at træerne tager skade. Så træerne fældes ikke, men får lov til at blive stående og vokse sig endnu større.

Produktionen foregår ved, at barken skrælles af træerne, granuleres og koges. Kogningen sker ved at presse 350-370 grader varm vanddamp ind i korken, der udvider sig og frigiver et stof, der hedder “suberin”, som binder korken sammen under presset.

Kork indeholder altså ikke tilsætningsmidler overhovet. Behandlingen giver korken en behagelig brændt duft, der dog aftager en periode efter opsætningen.

Under produktionen og opskæringen frigives der korkstøv. Støv der genanvendes som energi. Hele 60% af fabrikkens strømforbrug dækkes på denne måde.

Gøres hele regnskabet op, optager produktionen og distributionen af kork mere CO2, end den frigiver. Korken er i øvrigt også 100% genanvendelig.

Så derfor vil kork leve et langt liv som dekorativt akustisk materiale

De tre gunde herover taler for sig selv. For Grape, der bruger omgivelser til at påvirke adfærd, er vi ikke i tvivl: Korken er langtidsholdbar som både materiale og koncept, fordi den tilfører indretninger en behagelig naturlighed, vi endnu ikke har set fra andre materialer. Punktum.

Leder du efter et nyt lokale?

På Ejendomstorvet.dk kan du få et overblik over hele landet ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser. Og du kan søge helt gratis og uforpligtende blandt dem alle. Klik her og start din søgning med det samme!

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien indretning

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR