Menu

Den bedste siddestilling er….

EJENDOMSTORVET.DK - 17 MARTS 2019 - #ERGONOMI

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Vicuras.

Kroppen vil helst bevæge sig og har brug for variation. Siden vi var hulemænd og kvinder, har bevægelse været en fast del af den daglige overlevelse. Vi skulle på jagt og ud at samle rødder, bær og brænde. Vi skulle finde vand og et sikkert sted at sove. Det var ikke unormalt at gå eller løbe 10, 15 eller endda 20 km. om dagen. Dengang fandtes ingen sofaer, Netflix, smartphones eller Pc’er.

I dag kan man sagtens komme på job, få noget at spise og drikke, samt holde pause uden særlig meget bevægelse. I takt med at udviklingen har gjort alt nemmere for os, har vi vænnet os til at bevæge os mindre og mindre. Både på jobbet og i fritiden. Det har konsekvenser for kroppen. Vi falder sammen og bliver plaget af gener og smerter, der i sidste ende udvikler sig til skader. Fedme, manglende overskud, dårlig fordøjelse, diskusprolapser og dårlig søvn er alt sammen problemer, som kan forebygges med fokus på bevægelse.

… den næste

Variation i siddestillinger er uhyre vigtigt, hvis du er en af de mange, som sidder foran en skærm i løbet af dagen. Kom op at stå ved skrivebordet. Tag trappen, tag cyklen, hold stående møder eller endnu bedre -walk and talk møder, hvor i også får frisk luft.

Når kroppen sidder stille i for lang tid af gangen, stiller det store krav til det statiske muskelarbejde i din lænd, skuldre, nakke, håndled og de små muskler i ansigtet, der gør at vi kan fokusere med øjnene. Over en halv time i samme position er uhensigtsmæssig, og kan på sigt skabe problemer.

Når vi hjælper kroppen ved at variere siddestilling, og ved at komme op at stå, skaber det også variation i belastningsgraden af musklerne. Musklerne samarbejder så at sige, om at modvirke belastningen på knogler og led.

Undersøgelser viser, at vi i gennemsnit bevæger os hvert 30. sekund, såfremt vi bare står eller sidder almindeligt. Kroppen laver selv små mikrojusteringer, som vi slet ikke lægger mærke til.
Men når vi sidder foran computeren på arbejdet, med en smartphone eller foran et fjernsyn, sænkes denne frekvens væsentligt. Skærmarbejde sætter altså vores automatiske mikrojusteringer ud af spillet. Derfor skal vi i højere grad være opmærksomme på at variere vores arbejdsstillinger, når arbejdet involverer en skærm og et tastatur.

Den bedste stilling er altså – den næste.

Hvad kan jeg gøre?

Vicuras arbejdsmiljøkonsulent anbefaler følgende:

– Kom op at stå ved dit skrivebord minimum to gange om dagen. Hvis det er nyt for dig, så start ud med 10 min. ad gangen og øg intervallerne stille og roligt. Så får du en god oplevelse og vænner dig til det langsomt.

– Brug stolens indstillingsmuligheder til at sidde på forskellige måder.

– Prøv at sid omvendt på stolen. Når ryglænet giver støtte foran på kroppen, inviterer det dig til at vippe dit bækken og rette ryggen. Det ser måske sjovt ud, og kollegaerne vil kigge, men efter noget tid har du måske fået hele kontoret med på idéen.

– Brug stolens variable tilt. Når den variable tilt er aktiv og indstillet korrekt, støtter det ryggen til at lave små mikrojusteringer hele tiden.

– Hæv stolens højde og sid med vippet bækken. Det øger lændesvajet og hjælper dig til en bedre kropsholdning.

– Prøv så ofte du kan at skyde dit bryst frem og træk samtidig skuldrene tilbage på plads. Det styrker musklerne mellem skulderbladene og forbedrer kropsholdningen.

– Gør nakken lang og træk hagen ind, så tit du kan. Det styrker de bagerste nakkemuskler, forbedrer kropsholdningen og forebygger gener i nakken

– Prøv at indarbejd vaner, som giver bevægelse i løbet af arbejdsdagen. Det kan være stående møder, walk and talk møder, at tage trappen i stedet for elevatoren og så videre.

Du slipper for gener, smerter og skader

Alle de nævnte variationsmuligheder vil gøre din arbejdsdag mere varieret og på sigt spare dig for gener, smerter og skader. Begynd i det små og giv dig selv en ny vane ad gangen. Det er selvfølgelig i orden at sidde og slappe af og falde sammen indimellem. Det er alt sammen med til at skabe variation i siddestillingen.

Har I mon de rette lokaler?

Med disse råd har I de helt rette forudsætninger for at skabe et godt ergonomisk arbejdsmiljø på jeres arbejdsplads. Hvis I skulle stå og mangle de helt rette lokaler, hvor dette ergonomiske arbejdsmiljø kan udfolde sig, så kan Ejendomstorvet.dk hjælpe jer godt på vej. Her kan I nemlig få et overblik over hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser. Klik her og start din søgning med det samme. 

 

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien ergonomi

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR