Menu

Husker du at sige nej?

ALTOMLEDELSE.DK - 17 DECEMBER 2018 - #EFFEKTIVITET


Indlægget er skrevet af altomledelse.dk 

Det her er jeg dårlig til. Eller det vil sige, jeg var rigtig dårlig til det. Nu øver jeg mig. Og det bliver hele tiden bedre.

Det handler om at sige nej.

Det er vi nemlig flere, der gør alt for lidt. Men jeg kan sige helt roligt – her fra min egen træningslejr – at det er fedt at sige lidt mere ”nej tak”.

For at forklare det, så skal du prøve at vende situationen på hovedet. Jeg er blevet meget kritisk i forhold til, hvad jeg siger ja til. Jeg vil fokusere mit ja til de opgaver, hvor jeg virkelig har det fedt. Og det kræver altså en del velplacerede ”nej tak”.

Det er sådan du skal tænke. Hvert velplaceret ”nej tak”, giver bedre plads til at fokusere på det, der er vigtigt.

Så her får du en guide, der gør dig bedre til at sige ”nej tak”.

Sig ja til det du brænder for

Det vælter med muligheder. Opgaver din chef drømmer om, at du løser. Ting du gerne selv vil have mere tid til. Problemer dine kunder håber, du kan løse.

Og der er ikke plads til alt.

Din tid er en finit ressource. Uanset hvor meget du siger ja til, så får du ikke 25 timer i døgnet. Du får bare mere at løse på den samme tid.

Så en dag sker det (som jeg har prøvet så mange gange selv). Du har sagt ja til lidt for meget. Det var godt nok ikke lige præcis dit fokus, men det lød da spændende. Nu er kalenderen fuld.

Det er der, den kommer. Drømmeopgaven. Og kalenderen er fuld. Så der er kun en mulighed. Du er tvunget til at sige: desværre et nej tak herfra, jeg har ikke tid.

Den situation har du ikke lyst til at stå i.

De 4 elementer i et godt nej

 • Kend dig selv
  Hvad er det, du vil? Hvad er det, du skal? Hvilke opgaver brænder du for? Hvad drømmer du om at lave mere af? Det skal du kende svaret på. Ellers bliver det umuligt for dig at vurdere, hvornår du skal sige nej. Når du ved, at en opgave falder udenfor dit område, så bliver dit nej også mere sikkert.
 • Udryd ’desværre’
  Bruger du ordet ’desværre’, når du takker nej til en opgave? Det signalerer indirekte, at du er i tvivl. At du faktisk gerne vil. Men måske ikke har tid. Udryd ’desværre’ og signalér, at det er et aktivt valg, du har truffet. Når du kender dine opgaver og prioriteter, så siger du nej, fordi det er bedre, at du løser andre opgaver. Det er der slet ikke noget ærgerligt i.
 • Gør det på en pæn måde
  Tag dig tid til at formulere dig godt og præcist. Det er så vigtigt, at det bliver tydeligt for modtageren af dit nej, at du melder fra på grund af dine egne prioriteringer. Det handler ikke om opgavens udformning eller den anden part som opgavestiller. Det er et aktivt valg, du har truffet. Det viser du lettest ved simpelthen at kommunikere klart og høfligt, når du takker nej.
 • Forklar dit nej
  Der kan være mange grunde til at sige ”nej tak”. Din grund betyder ikke så meget, for dem du takker nej til. Det der betyder noget er, at du har en grund. Så forklar dit nej. Det kan være, at du ikke ønsker at løse opgavetypen, at du ikke har en tydelig rolle på mødet eller, at det simpelthen bare er udenfor dit ansvarsområde.

Gå du bare glip af lidt mere

Dit ”nej tak” betyder selvfølgelig, at du går glip af ting. Andre sætter sejlene i stedet for dig. Det skal du lære at acceptere. Det kræver lidt tilvænning (og jeg kan afsløre, at det kan være hårdt i starten, når du går glip af ting). Derfor er det så vigtigt, at du kender dine egne prioriteter. For det handler om, hvad du går glip af.

Dit nej er fundamentet for, at du kan sige ja, når det virkelig gælder.

Og ja. Nogle gange så er det bare ikke en mulighed at sige nej. Så overruler virkeligheden alle dine prioriteter og arbejdsområder. Sådan er det. Men øv dig alligevel i at sige nej, når du kan. Så du får god plads til at sige ja, når de rigtige muligheder byder sig.

 

Leder du efter nye lokaler til din virksomhed?

Nu ved du altså, hvordan du kan optimere din effektivitet, men hvad nytter det, hvis du står og mangler de helt rigtige lokaler, hvor denne effektivitet kan udfolde sig? Er du på udkig efter et nyt lokale, så kan du se hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser lige her!

 

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien effektivitet

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR