Menu

Virksomheder sætter kurs mod forstæderne

EDC ERHVERV - 11 JUNI 2018 - #BRANCHENYT

Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af EDC Erhverv

EDC Erhvervs Forventningsanalyse viser, at et stigende antal virksomheder søger ud af de større byer eller overvejer at gøre det. Mere plads, kortere transporttid og mindre afstand til kunder og produktion er nogle af årsagerne. EDC Erhverv hjælper løbende virksomheder ud i de københavnske forstæder og har solgt en stor grund ved Fredericia til DLG, som har valgt at forlade hovedstaden.

Gennem 2017 var der overvægt af virksomheder, som drog væk fra København og de øvrige større byer og ud mod forstæder og oplandskommuner, viser friske tal fra analysefirmaet Bisnode. Samtidig viser EDC Erhvervs Forventningsanalyse 2018, at virksomhederne især har flytteplaner på grund af pladsmangel, og at flere overvejer at forlade de største byer.

”Der sker en del udflytning i øjeblikket, og vi har lige nu en del opgaver, hvor virksomheder er på udkig efter lokaler syd for København,” fortæller Thor Heltborg, koncernkundechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Omfanget af flytteplaner kan variere mellem de forskellige brancher.

”Eksempelvis vil revisorer, advokater, reklamebureauer og firmaer i den kreative branche gerne være i centrum og i nogle bestemte bydele i København og Aarhus. Omvendt er fx transportvirksomheder og firmaer med store lagre meget interesserede i at komme uden for byen,” siger Thor Heltborg.

Væk fra større byer

Analysen fra Bisnode viser, at 3.386 virksomheder flyttede ud af Københavns Kommune i 2017, mens kun 2.725 satte kurs mod hovedstaden. Netto-tabet – eller netto-fraflytningen – svarer til 0,59 % af det samlede antal virksomheder i København.

I Aarhus var netto-udflytningen med 0,36 % knap så kraftig. Det kan hænge sammen med, at der inden for den aarhusianske kommunegrænse reelt ligger forstæder med bedre plads og lavere lejeniveauer. Et lignende billede tegner sig for de øvrige større byer i provinsen – Odense, Aalborg og Esbjerg.

Bisnode-tallene viser også, at flere forstads- og oplandskommuner fik tilgang af virksomheder i 2017.

Mere plads og færre trafikpropper

Svarene i EDC Erhvervs Forventningsanalyse 2018 tyder på, at trafikken ud af de største byer fortsætter. Dels har 30% af virksomhederne flytteplaner eller i hvert fald overvejelser om at bestille flyttebiler. Dels har en markant større andel af de flyttetænkende virksomheder i år kig på områder som Nordsjælland, Sydjylland, Vestjylland, Midtjylland og Københavns omegn.

Flytteplanerne skyldes især behov for mere plads, men selv i forstæderne til København er det ikke let at finde byggegrunde, påpeger Thor Heltborg fra EDC Erhverv.

Ud over mere plads er bedre parkeringsmuligheder og færre trafikpropper blandt årsagerne til, at flere i stigende grad søger lokaler uden for bykernerne.

Og selv om nogle brancher traditionelt har forkærlighed for København, så har fx finanssektoren de senere år flyttet hundredvis af stabsjob ud til forstæderne. Høje-Taastrup har endda overhalet Aarhus som kommunen med næstflest bankjob (efter København).

Farvel til Axelborg

Grovvarekoncernen DLG valgte i slutningen af 2017 at tage et meget langt skridt væk fra hovedstaden. DLG har siden grundlæggelsen i 1969 haft hovedsæde i landbrugets fælles Axelborg-kompleks klos over for Tivoli og dermed i hjertet af København. Men om to år rykker DLG ind i nybyggede lokaler lidt uden for Fredericia. Her har virksomheden købt en stor grund, formidlet af EDC Erhverv.

”DLG er meget forankret i landbruget, og vi behøver ikke nødvendigvis at bo midt inde i København. Vi har overvejet en flytning et stykke tid og arbejdet mere konkret med det et års tid. Ligesom andre virksomheder har vi gennem de sidste 5-10 år samlet vores aktiviteter på færre adresser, og ved at flytte ud i landet kommer vi tættere på vores kunder og vores fabrikker,” forklarer kommunikationschef Jes Randrup.

Genial placering 

Særligt en jysk placering giver fordele for DLG, for Jylland huser en stor andel af de danske landbrug – og af DLG’s produktionsanlæg. Samtidig er der kortere afstand til Tyskland, hvor koncernen vokser og allerede i dag har flere ansatte end de knap 2.000, som er på lønningslisten her i Danmark.

”Fredericia ligger genialt – lige midt i Danmark og tæt på motorveje i alle retninger. Vi har købt en stor grund nær motorvejen, og der er god plads til at udvide, hvis der skulle blive behov for det senere,” siger Jes Randrup.

Planen er at samle de cirka 200 ansatte fra Axelborg og omtrent 100 ansatte, der rykker fra DLG-adresser på Fyn samt i Syd- og Østjylland. Nogle af dem flytter allerede denne sommer til midlertidige lokaler i den gamle fæstningsby.

DLG har også gode muligheder for at indrette sig mere effektivt: Når den forventede indflytning sker i 2020, rykker hovedsædet nemlig ind i bygninger, der er præcis 100 år yngre end det kendte Axelborg-kompleks på Vesterbrogade.

Centrum kontra forstad/opland

Fordele ved forstaden

 • Lavere husleje
 • Mindre trængsel/kortere transporttid
 • Bedre parkeringsforhold
 • Kortere afstand til fx motorveje og produktionsanlæg
 • Flere nyere bygninger
 • Flere ledige byggegrunde
 • Lettere at have administration og lager/produktion på samme adresse
 • Grønnere omgivelser

Fordele ved centrum

 • Kortere afstand til nogle kunder
 • Mere prestige i adresse
 • Tradition i nogle brancher
 • Ofte bedre kollektiv transport
 • Måske lettere at rekruttere/fastholde (især yngre) ansatte
 • Oplevelser tæt på: Cafeer, butikker og bymiljø

Leder I efter et nyt kontor?

Hvis I er på jagt efter et nyt kontor, kan I starte jeres søgning ud på Ejendomstorvets portal. Her er hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser annonceret. Se meget mere lige her. 

 

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien branchenyt

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR