Menu

Fremtidens kontor har medarbejderen i fokus

EDC ERHVERV - 11 JUNI 2018 - #BRANCHENYT

 

Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af EDC Erhverv Poul Erik Bech 

I en tid med mangel på kvalificeret arbejdskraft, er kravene til arbejdspladsen et væsentligt element i at tiltrække de rigtige medarbejdere. Dette gælder både i forhold til beliggenheden, hvor nye flyttemønstre rykker grænserne for den optimale beliggenhed. Og derudover i forhold til indretningen af kontoret, hvor et godt arbejdsmiljø kan skabe rammerne for glade og produktive medarbejdere.

EDC Erhverv Poul Erik Bech er i skrivende stund i kontakt med 966 virksomheder, der ønsker at flytte. Men det er ikke altid lige nemt at flytte virksomheden, for der indgår mange parametre, der skal gå op.

Inddrag medarbejderne

”Det er vigtigt, at man som virksomheds spørger: Hvad ønsker vores medarbejdere? Vi ved, at de mest tilfredse medarbejdere er dem, der har haft indflydelse på det sted, de arbejder. Derfor er det vigtigt, at man overvejer hvordan medarbejdere skal inddrages og på hvilket stadie det skal ske,” siger Helle Nielsen Ziersen, Senior Client Director og partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Hun henviser til, at både emotionelle og rationelle elementer kan spille ind når man vælger ny beliggenhed.

”Der er selvfølgelig de følelser, der ligger i at vælge en bestemt beliggenhed og det image, beliggenheden skaber udadtil. Samtidigt kan det tiltrække bestemte medarbejdere at lægge sige et givent sted. Derudover er der også det mere faktuelle såsom: Hvor bor virksomhedens medarbejdere? Hvor langt er de villige til at pendle? I mange tilfælde kan virksomhederne faktisk flytte et stykke ud fra byen og samtidigt opleve, at medarbejderne gennemsnitligt ikke pendler længere”, siger hun. Hun henviser til en undersøgelse fra Dansk Erhverv fra juni 2015. Den viser, at medarbejdere gennemsnitligt vil pendle omtrent 2 timer dagligt i alt til og fra arbejde. Hun fortsætter:

”I denne situation kan det være konstruktivt, at virksomheden, når en ny beliggenhed præsenteres for medarbejderne, tilkendegiver at have haft den samlede transporttid med i overvejelserne. Der kan ligge en umiddelbar mental barriere, hvis man flytter ud af centrum til en anden beliggenhed. Det er derfor vigtigt at have de rigtige argumenter på plads.”

Balance mellem beliggenhed og pris

Når de emotionelle behov er stillet op, hjælper EDC Erhverv med at få det økonomiske regnestykke til at gå op ved at finde lokationer med faciliteter, der også matcher virksomhedens lejeniveau eller købspris.

”Det handler jo om at få alle ender til at mødes, så virksomhedsøkonomien også går op i sidste ende. Vi hjælper virksomheden med at præcisere deres behov og afsøger herefter markedet for ejendomme eller lokaler på markedet – eller som måske ikke er på markedet endnu. Vi kan med andre ord også hjælpe med at åbne døren til de ejendomme, der ikke er til salg/udlejning endnu. Eller som måske er i gang med at blive bygget i et nyt projekt”, slutter Helle Nielsen Ziersen.

Microsoft – et domicil i samspil med omgivelserne

It-giganten Microsofts nye domicil i Lyngby er et gennemtænkt opgør med den traditionelle idé om, at et domicil skal være sin egen ’by i byen’, hvor medarbejderne har kontoret som base i arbejdstiden. Microsoft har i samarbejde med arkitekterne fra Henning Larsen Architects gjort meget ud af, at byggeriet bliver integreret som en del af selve byen.

For at understrege den pointe, har Microsoft åbnet cafeen ”Original Coffee”, hvor friske, unge baristaer serverer kvalitetskaffe. Her er alle velkomne til at gå inden for i domicilet fra gaden, hvad enten de gerne vil nyde en kop mokka – eller mødes med Microsofts medarbejdere til et uformelt møde eller en privat hyggestund. Diskrete, gennemsigtige barrierer sikrer dog, at udefrakommende ikke kan gå ind i Microsofts arbejdsområder.

Strategisk placering

”Vi brugte lang tid på at finde den rigtige placering. Vores tre vigtigste kriterier var nærhed til DTU eller et andet teknisk universitet. Og derudover et urbant miljø med shopping og mulighed for at gå ud spise frokost samt gode transportmuligheder. Mange af vores internationale medarbejdere bor i København og har ingen bil. Vi ønskede med andre ord rammer for et arbejdsliv, der var integreret, fortæller Charlotte Mark, adm. direktør for Microsoft Development Center Copenhagen.

Medarbejderne, der udgør en bred vifte af nationaliteter, var med til at definere kravene til beliggenheden. De fik også meget at skulle have sagt, da det kom til indretningen af det nye domicil.

”Vi tog udgangspunkt i ideen om, at det ikke længere er nødvendigt at sidde ved et skrivebord hele dagen. I stedet har vi mange funktioner, det kan være præsentationer, brainstorms eller møder. Hos os er arbejde en aktivitet, og det skulle kunne mærkes i bygningen,” fortæller Charlotte Mark.

Succesfuldt projekt

Det er nu et år siden, at det moderne domicil blev taget i brug. Charlotte Mark er glad for at kunne fortælle, at der er ros hele vejen rundt fra medarbejderne. Det kommer blandt andet til udtryk i en officiel Arbejdspladsvurdering (APV), som virksomheden netop har gennemført.

Hendes råd til virksomhedsejere, der overvejer at flytte er: Tænk ikke på en flytning som et byggeprojekt, men tænk i stedet over, hvad flytningen skal gøre for virksomheden.

”Et domicil er ikke kun en bygning, hvor man skal arbejde. Tænk over, hvilke værdier ejendommen skal levere – internt og eksternt. Gør domicilet til en god historie”, siger Charlotte Mark.

Leder du efter nye lokaler til din virksomhed?

Så kan du søge blandt hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser på Ejendomstorvet.dkStart din søgning her!

 

Fik du læst?

Se alle indlæg i kategorien branchenyt

0 kommentarer


Skriv en kommentar

(max 1000 karakterer)
SKRIV KOMMENTAR