Ejendomsinvestering i 2022: Få succes med investering i fast ejendom

Ejendomstorvet.dk -

Senest opdateret d. 6. september 2022

Vil du gerne i gang med ejendomsinvestering, men ved ikke helt hvordan du skal komme i gang eller hvad du skal være opmærksom på? Læs med her, så du kan komme i gang med ejendomsinvestering hurtigst muligt.

I denne artikel gennemgår vi de fordele der er ved at investere i fast ejendom, og Poul Randrup, investeringschef for EDC Erhverv Poul Erik Bech i København, vil give dig hans erfaringer om investeringer, som han har samlet op gennem sit arbejde i mere end 20 år.

Få fordele, når du investerer i fast ejendom

Fordelene ved at investere i fast ejendom og boligudlejning er mange:

  • Din investering er først og fremmest fremtidssikret, da alle borgere i Danmark skal bo et sted
  • Vi bliver flere danskere, så efterspørgslen er konstant stigende
  • Prisen for fast ejendom bestemmes af udbud og efterspørgsel, og hvis efterspørgslen er stigende, så er værdien af din investering også stigende
  • Du kan både få et afkast baseret på ejendommens værdistigning samt afkast på ejendommens drift

Vælg den rette ejendomsinvestering i 2022

Når du skal vælge, hvilken ejendomsinvestering du skal købe, så er der flere ting, du bør være opmærksom på:

  1. Hvad er afkastet på ejendomsinvesteringen?
  2. Hvilken beliggenhed har ejendommen, du vil investere i?
  3. Hvad er kvadratmeterprisen?
  4. Hvad er lejen?

Poul Randrup forklarer:

“Disse ting kan indikere, hvor attraktivt et givent område er. Beliggenheden er væsentlig faktor for risikoen ved ens investeringen. Optimalt, så vil du gerne investere i et område, som ikke er toppet endnu. Det betyder du skal være opmærksom på nye muligheder. F.eks. hvordan infrastrukturen ser ud om nogle år? Nye transport muligheder kan tilføje massiv værdi til et område

Poul Randrup har mere end 30 års erfaring med boligmarkedet i Danmark. Denne store erfaringen deler han med dig her på siden.

Kom i gang med ejendomsinvestering

Det er vores erfaring, at der er mange som holder igen med ejendomsinvestering på grund af de indgangsbarrierer, som der er ved ejendomsinvestering.

  1. Kom igennem indgangsbarriererne

Det er ingen hemmelighed at det kræver noget startkapital at komme i gang med ejendomsinvestering, men hvor de fleste måske tror, at man skal have en større formue, er realiteten, at du som privatperson kan komme i gang for mellem 50.000-100.000 kr., hvis du fx starter med en mindre lejlighed i Udkantsdanmark eller forstæderne.

Mange banker vil kræve 10-20% i udbetaling, og dertil bør du også afsætte en sum penge til tinglysningsomkostninger, ejerskifte, berigtigelse af handel og istandsættelse.

  1. Få overblik over driftsbudgettet

Det er vigtigt at få et overblik over, hvor meget du skal bruge i drift. Under drift finder du blandt andet poster såsom ejerforening, vedligeholdelse, grundskyld osv. Disse udgifter, er hvad det koster dig at eje lejligheden/boligen/ejendommen foruden gæld og renteudgifter i form af financieringen af ejendomsinvesteringen.

Tre vigtige elementer inden for ejendomsinvestering

Når du vælger, hvilken ejendom du vil investere i, så skal du særligt være opmærksom på tre ting:

  1. Afkast
  2. Beliggenhed
  3. Finansiering af købet

Herunder kan du læse mere om de tre elementer

Afkast

Afkastet for en ejendom er ikke altsigende, men giver et vejledende bud på et afkast. Du skal være opmærksom på, at potentielle indtægtskilder kan mangle fra afkastudregningen, så afkastet kan være højere end beregnet.

Derfor er det en god ide at kontakte den ansvarlige mægler for den ejendom, du finder interessant.

Når vi snakker om afkast skal du også være opmærksom på, at der er tale om to slags afkast: Afkastet der siger noget om værdistigningen af ejendommen - det vil sige de penge du tjener, når du sælger ejendommen, og afkast fra lejeindtægter. Denne type afkast er typisk den mest omtalte og generelle ved boligudlejningsejendomme.

Afkastet beregnes ved:

Som udgangspunkt vil mange gå efter et højt afkast, men vær opmærksom på, at afkastet på ejendommen skal være større end den gennemsnitlige rente på en 100% finansiering af købesummen. Derfor er finansieringsstrukturen ofte lige så vigtig, som startafkastet på ejendommen.

Beliggenhed

Placeringen kan også have en vigtig rolle at spille, når du vælger, hvilken ejendom du vil investere i. Det er lettere at administrere ejendomme tæt på en selv. Så skal du ikke køre langt for at fremvise ejendommen til lejere, derudover er du også tættere på, hvis der skulle opstå problemer.

Men beliggenheden har også en indflydelse på den potentielle værdistigning for ejendommen. I storbyerne og universitetsbyerne er tilflytningen af nye mennesker oftest størst. Disse byer har meget nybyggeri, hvilket kan presse ejendomspriserne op.

Dette betyder dog ikke, at den største indtjening findes i storbyerne. Det vil ofte være markant billigere at købe sig ind på ejendomsmarkedet uden for storbyerne. Afkastet vil ofte være størst i provinsen, men risikoen vil også være højere.

Poul Randrup fre EDC Erhverv Poul Erik Bech uddyber:

Mange af de store pensionskasser har stort fokus på universitetsbyerne, hvilket presser afkastet i bund i f.eks. København og Århus. Derfor kan det være en fordel at søge efter investeringsejendomme lidt uden for de store byer.

Finansiering af købet

Hvis du skal investere i en ejendom, så skal købet ofte finansieres. Afhængig af din finansiering kan værdien af din ejendomsinvestering ændres.

Din finansiering vil ofte være afhængig af kvaliteten af din forrentning af ejendommen, derfor er det vigtig, at banken har tillid til dig og din forrentning af investeringsejendommen. Mest normalt kommer finansieringen fra et realkreditlån og/eller banklån.

Det er ikke sikkert, at den første bank, du spørger, vil sige JA og tilbyde dig det lån, du efterspørger. Det kan derfor være en god ide at forsøge med flere banker, inden du finder den rigtige løsning for dig.

Til dette uddyber EDC Erhverv Poul Erik Bechs investeringschef Poul Randrup:

Ulemperne og risikoerne ved ejendomsinvestering: Det kan være svært at skaffe kapital til køb af ejendom, hvilket kan skabe en indgangsbarriere til markedet. Den største risiko, er ligesom ved alt andet køb af fast ejendom – du kan blive tvunget til at sælge på et dårligt tidspunkt, hvilket kan give tab.

Bankernes lånevillighed ændrer sig hele tiden i takt med udviklingen i samfundet. Som privatperson kan du forvente at du selv skal lægge en udbetaling på 10-20%, mens banken vil finansiere de resterende 80-90% af din ejendomsinvestering. Vil du derimod investere som selskab, skal du forvente at et realkreditlån vil dække 60%. Hvorvidt du selv vil ligge 40% eller få yderligere finansiering er helt op til dig og dit selskab.

Læs mere


Tilbage til oversigten

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg succes med ejendomsinvestering i fast ejendom?

For at få succes med ejendomsinvestering skal du tænke på indgangsbarrierer i form af finansiering og kapital og derudover lave et regnskab for driftsbudget husleje osv., så du ved, hvor stort et afkast du får på ejendommen. Derudover er det godt at få en bred portefølje hen ad vejen.

Hvilken ejendomsinvestering skal jeg vælge i 2022?

Når du skal vælge den rette ejendomsinvestering skal du tage højde for din økonomiske situation og din erfaring inden for ejendomsinvestering. Er du ny med en mindre økonomi kan du fx starte med en enkelt lejelighed til udlejning. Derudover bør du tage højde for afkast, beliggenhed, kvadratmeterpris og huslejen, så økonomien løber op.

Hvilke fordele er der ved investering i fast ejendom?

Der er mange gode fordele ved ejendomsinvestering i fast ejendom og boligudlejning. Det omhandler blandt andet den store efterspørgsel på boliger, det stigende antal indbyggere i Danmark samt muligheden for at få afkast som følge af lejeindtægter og værdistigning i bygningen