Hvorfor virker økonomi så kedeligt, farligt og svært?

Ejendomstorvet.dk - - #investering

Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af Fejerskov Invest . Indlægget er senest opdateret d. 8. juli 2022.

Økonomi fylder en stor del af vores liv, men alligevel er de fleste af os så bange for det. Man er bange for alle de svære ord og måske bange for, at man på en uansvarlig måde ender med at smide sine penge væk, hvis man ikke overdrager det hele til eksperterne.

Man kan frygte, at den information, som egentlig er til for at hjælpe os, i stedet kommer til at vælte det for os. Hvad er kurtage? Hvad er ÅOP? Benchmark? Hvad er en investeringsforening? Hvad er afkast? Og udbytte? Selvfølgelig overdrager man det hele til eksperten med tanken: “Jeg kan umuligt selv håndtere det her med alle mine penge“.

Det handler om at komme i gang

Jeg vidste ikke selv, hvad kurtage var for noget, eller hvad udbytte var. Og endnu mindre vidste jeg, når det kom til investeringsforeninger, eller om jeg faktisk selv kunne investere mine penge.

Det er interessant at den måde, som man kommunikerer økonomi på, kan påvirke så meget. Så meget at vi “almindelige” mennesker f.eks. ikke tror, at vi er kloge nok til at sammenligne to investeringsforeninger, som ejer de samme aktier, men har forskellige omkostninger. Men det er vi, og det er ikke så svært, når man først får det lært!

Mange tror, at mere information gør os mere bevidste, og at mere information kan hjælpe os til at forandre vores adfærd. Men forskningen mener, at for at vi mennesker kan ændre adfærd, når det kommer til vores økonomi, er vi nødt til følelsesmæssigt at ankre os til noget.

Altså når vi konkret kan fornemme de konsekvenser - positive som negative - som kan komme som resultat af vores adfærd i forskellige økonomiske situationer. For eksempel:

“Jeg vil ikke bo i den samme lille lejlighed, når jeg er 70 år”

“Jeg vil gerne arbejde 80%, når jeg er 40 år”

Eller:

“Jeg vil kunne købe min drømmebil om 4 år”

Altså kan både de negative og positive konsekvenser hjælpe med at motivere os og ændre vores adfærd.

Hvordan forandrer jeg min økonomiske adfærd?

Selvfølgelig er det godt at lære de økonomiske udtryk og begreber (og det kommer med tiden), men det vigtigste er, at man, som grøn indenfor investeringer og økonomi, generelt forstår, hvad det betyder at forandre sin økonomiske adfærd.

Har man en mere eller mindre usund indstilling til penge, så vil der i sidste ende komme nogle negative konsekvenser ud af din investering. Det kan f.eks. være hvis man ikke tænker på sin pension, sin langsigtede opsparing eller har gæld til en veninde.

Det samme gælder, når man ikke overvejer, om der mon findes et billigere forsikringsselskab end det, som man pt. bruger. Man kunne måske spare 1.000 kr. om året ved at undersøge markedet og skifte til et billigere forsikringsselskab. Det er når man begynder at overveje ting som disse, at man kan begynde at handle og agere på de nuværende problematikker.

Når man vil investere er det værd at se på, hvor man vil være, når man f.eks. er 70 år. Måske vil du have et hus eller muligheden for at rejse? Det handler altså om at tænke langsigtet og overveje, om man bør ændre sin økonomiske adfærd.

Kort sagt: Lær dit fremtidige jeg at kende!

Selv har jeg som mål, at jeg i fremtiden vil have en økonomisk tryghed udover min pension.

”Følelsen, når man har kontrol, er så fantastisk!”

Denne følelse elsker jeg! Og jeg elsker at snakke om økonomi og investeringer med alle, som jeg kender og møder. Fordi jeg engang var der, hvor det hele virkede så svært. Jeg kunne ikke få mig selv til at begynde at tænke på det med økonomi og investering og vidste ikke, hvor jeg skulle starte.

Jeg er overbevist om, at det er muligt at ændre sin adfærd og gøre noget ved det, fordi jeg i dag er helt tryg ved min økonomi og de økonomiske valg, som jeg tager. Hvis jeg kan, kan du også.

Man kan se det lidt som et spil skak: Man skal hele tiden være et skridt foran rent mentalt. Altså skal man lægge en plan og følge den. Man skal ikke gå på kompromis med følelser og drømme.

Øvelse til at komme i gang med at investere eller spare op

Her får du en øvelse i at motivere dig selv til at komme i gang med dine investeringer eller din opsparing! Find de tankemønstre som du behøver for at blive fødselsmæssigt frustreret over din økonomi. Hvilke mål og drømme har du? Hvordan kommer du derhen? Og hvad kræves der af dig?

  1. Sæt dig ned og find tre stykker papir. På det første papir skriver du dine mål ned - kortsigtede som langsigtede. Et eksempel kunne være: ”Hvor vil du være om 10, 20, 30 år? Og hvilken økonomi behøver du for at nå dette mål?"  Placer derefter papiret foran dig.
  2. Find et nyt stykke papir og definer de problemer/forhindringer i din økonomi, som stopper dig i at nå disse mål? Har du måske gæld? Har du udskudt dine langsigtede investeringer? Eller har du en dyr uvane, som du gerne vil blive kvit med? Skriv det ned og placer papiret ved siden af det første papir.
  3. Den sidste opgave er, at du skal fundere over, hvordan du kan løse disse problemer for at nå dine mål. Det kan være alt fra at “starte en langsigtet opsparing” til at “stoppe med at ryge," eller “sælge ud af det tøj jeg ikke bruger”. Placer det sidste papir mellem de to første papirer. Dette er din bro, som du behøver for at nå dine mål.

En ide til at fastholde disse tanker og mål er at hænge noget op, som kan symbolisere dine mål. Er det en rejse? Så find et billede af destinationen! Er det et hus? Så hæng et billede op af dit drømmehus! På den måde bliver du hele tiden mindet om dine mål, og det giver dig både inspirationen og motivation til at fortsætte!

Bliv endnu klogere på investering

Vil du blive endnu klogere på investering? Så følg med på Ejendomstorvets blog, vi har nemlig allieret os med et par eksperter på området.

Er du på udkig efter et nyt kontor til din virksomhed?

Så kan du søge blandt hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser på Ejendomstorvet.dk .

Hvis du udelukkende er interesseret i investeringsejendomme. Så får du et overblik over alle udbudte investeringsejendomme i landet.