Hvorfor vælge kontorer i Udkantsdanmark?

Ejendomstorvet.dk - - #blog

Udkantsdanmark har mange naturskønne områder at byde på, og så er det blevet et eftertragtet mål for virksomheder på jagt efter nye kontorarealer. Det har skabt en øget efterspørgsel i området, hvilket ikke er gået ubemærket hen på Ejendomstorvet.dk.

Trængt med plads i byerne

Storbyen står ofte højt på virksomheders ønskeliste til beliggenhed. Derfor er byerne København, Århus, Odense og Aalborg eftertragtede områder, når virksomheder sætter jagten ind på et nyt kontor.

I byerne har virksomheder god mulighed for at rekruttere medarbejdere, der enten bor centralt eller ønsker at arbejde midt i et pulserende byliv. Det kan f.eks. være studerende eller nyuddannede, der kan bidrage med den nyeste viden. Samtidigt er der god adgang via offentlig transport, hvilket gør byen attraktiv for jurister, revisorer, bureauer og firmaer i den kreative branche, hvor behovet for at være tæt på kunden er stort.

Pladsen er dog trang i byerne, og med en stigende efterspørgsel på kontorarealer, er det ikke nemt for virksomheder at udvide indenfor byzonerne. Derfor er mange virksomheder begyndt at skele mod provinsen, hvor der bliver udviklet og optimeret erhvervsområder i en rivende fart, f.eks. i de københavnske omegnskommuner, de fynske kystbyer og trekantområdet vest for Lillebælt.

Læs mere om de forskellige udviklingsprojekter i artiklen ”Top 10 mest søgte områder ”.

Tilflytningsvækst i Udkantsdanmark skaber øget mængde arbejdskraft

Mange virksomheders skelen stopper dog ikke i provinsen, men fortsætter længere ud på landkortet til de områder, der i daglig tale går under navnet ”Udkantsdanmark”. Det inkluderer bl.a. Sydhavsøerne, Langeland, kommunerne Tønder, Esbjerg og Lemvig m.fl. Områderne har de seneste år fået en tilvækst af offentlige arbejdspladser ifm. statens udflytning, hvilket har skabt gode forudsætninger for beboere og det lokale erhvervsliv.

Herudover har de stigende boligpriser i storbyerne været med til at øge befolkningstilvæksten i udkantskommunerne, hvor boligerne er til at betale for en familie med en gennemsnitlig indkomst. Det har skabt et ryk væk fra byerne, og mange tilflyttere lokkes af muligheden for både at købe billigere ejendomme, men også drømmen om den harmoniske landsbyidyl, som mange kender det fra Morten Korch-filmene.

Med den stigende befolkningstilvækst er der god mulighed for virksomheder, der ønsker at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.

Flere kvadratmeter til en billigere husleje

Samtidigt får virksomheder flere kvadratmeter til en billigere husleje sammenlignet med storbyerne, og det er muligt at have administration og produktion på samme adresse. Det skaber gode forudsætninger for større virksomheder, der har brug for masser af plads, men som også ønsker at skabe en større organisatorisk samhørighed.

I storbyerne er der efterhånden ved at være trængt med plads, og det er derfor ikke altid muligt at opgradere til flere kvadratmeter i bymidten, når medarbejderstaben vokser ud af kontoret. I Udkantsdanmark er der heldigvis flere ledige kontorarealer, samtidigt med at der er masser af plads til at bygge nye på en løbende basis.

Skær ned på pendlertid

Med de lave boligpriser er yderkommunerne attraktive områder for bl.a. enlige og familier med en gennemsnitlig husindkomst. Derfor kan det være, at mange af virksomhedens medarbejdere allerede bor i Udkantsdanmark eller ønsker at flytte til området. Rykker virksomheden med medarbejderne, er det muligt at skære ned på pendlertiden, hvilket i sidste ende resulterer i en gladere medarbejderstab, der kan prioritere fritiden med f.eks. familien fremfor lange køreture.

Det er også muligt at nedskære pendlertiden for de medarbejdere, der bor enten i de større byer eller områderne omkring. I stedet for at køre ind til byen i den bedste myldretid og bruge størstedelen af tiden i kø, kan medarbejderne i stedet snooze vækkeuret og køre mod trafikken.

Hjemmearbejde sætter færre krav til virksomheders beliggenhed

Corona-krisen har på mange måder været skelsættende for mange virksomheders arbejdsformer. Hjemmearbejde har delt vandende, hvor mange medarbejdere har vist sig at være mere effektive hjemmefra. Det er ikke gået ubemærket hen hos flere virksomheder, der er begyndt at gøre hjemmearbejdsdage til en fast del af arbejdsformen for de medarbejdere, der ønsker det.

Det betyder, at kontorets beliggenhed ikke længere er den vigtigste faktor, når virksomheder skal rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Kontormiljøet er blevet mere fleksibelt, og der er ikke længere de samme krav til f.eks. bymiljø og offentlig transport, når medarbejdere kobler på hjemmefra.