Er et hjemmekontor noget for mig?

Ejendomstorvet.dk - - #blog

I løbet af de seneste par år, særligt under coronakrisen, er det blevet mere eftertragtet og velset at arbejde hjemmefra.

Men for at få det optimale ud af hjemmearbejdet, kræver det også at rammerne omkring dit hjemmekontor er gode, behagelige og optimale.

Hvad er et hjemmekontor?

Et hjemmekontor er et kontor i egen bolig eller eget hjem – i stedet for et kontor henne på arbejdspladsen.

Hjemmekontorer bliver særligt benyttet ved dagligt hjemmearbejde, regelmæssigt arbejde hjemme samt hybridarbejde, da mange hjemmearbejdsdage kræver gode forhold.

Hvem bruger oftest et hjemmekontor?

Et hjemmekontor kan bruges i mange forskellige henseender, men det er særligt folk med arbejde indenfor kontor, administration, kommunikation osv. som benytter sig af hjemmearbejde. Hjemmearbejde på et hjemmekontor egner sig altså til alle arbejdsformer, hvor en fysisk tilstedeværelse ikke er nødvendig.

Særligt enkeltmandsvirksomheder og nye startups benytter sig af hjemmekontorer, men også medarbejdere i større virksomheder med fleksible arbejdsforhold og mulighed for hybridarbejde har taget hjemmekontoret til sig.

Fordele ved at have et hjemmekontor

Der er mange gode fordele ved at have et kontor i hjemmet. Det helt oplagte er selvfølgelig, at du sparrer tid og eventuelt penge på transporten til og fra kontoret på din fysiske arbejdsplads.

De tre største fordele er:

 1. Flere studier understøtter, at du bevarer, og nogle gange øger, din produktivitet, når du arbejder hjemme fra dit eget kontor
 2. Den store fleksibilitet, som hjemmearbejde giver dig, er også en klar fordel ved at have et hjemmekontor
 3. Firmaet har mulighed for at spare husleje på et fysisk kontor

Du bør overveje, om et fysisk kontor giver mening for dig og dine kollegaer – eller om hjemmearbejde er den rette løsning for dig.

Ulemper ved et hjemmekontor

Ligesom du kan drage fordel af et hjemmekontor, kan der også være nogle potentielle udfordringer ved at arbejde hjemme fra sin egen bolig.

Ulemperne omhandler:

 1. Mangel på menneskelig kontakt mellem kollegaer og mennesker kan gå tabt
 2. Længere arbejdsgange, da afstemning skal ske over mail eller møde – og ikke kan konfirmeres hen over bordet
 3. IT-sikkerheden forringes ved hjemmearbejde, ligesom persondata generelt også er dårligere beskyttet på hjemmekontoret
 4. Hjemmearbejde og privatliv kan smelte sammen og skabe en negativ work/life balance

Er dette nogle ulemper, som gør at du (gen)overvejer om et hjemmekontor er den rette løsning for dig? Så læs videre i teksten, så du får den fulde information, så du kan træffe beslutningen ud fra det bedst mulige grundlag.

Hvordan indretter man et hjemmekontor?

Indretningen af dit hjemmekontor bestemmer du helt selv, men vi vil alligevel gerne komme med lidt gode råd til at styrke de fordele, der er ved et hjemmekontor, og hvordan du kan mindske ulemperne.

Det er vores helt klare anbefaling at differentiere dit hjemmekontor fra resten af boligen – det vil sige, at du bruger et helt rum til kontor, så du ikke sidder ved spisebordet, i soveværelset eller i stuen. Denne anbefaling stammer fra erfaringer om, at det er lettere at adskille arbejdet fra livet hjemme, hvis du kan forlade dit kontor, så dit arbejdsliv ikke smelter sammen med dit privatliv.

Når du skal indrette dit hjemmekontor, er det en fordel, hvis du kan finde et værelse eller rum med naturligt dagslys, som kan understøtte din dagsrytme og give lyse lokaler.

Derudover er det en god ide at kigge på, hvilke møbler du har behov for. Som udgangspunkt skal du overveje:

 • Et skrivebord. Det må meget gerne være et hæve/sænke bord
 • En god kontorstol
 • Møbler til opbevaring. Det kan fx være en kommode, skuffedarier eller noget helt tredje til at opbevare kontorartikler i
 • Computer og gode skærme, så du ikke skal arbejde ud fra en lille skærm på din bærbare computer

Har du allerede styr på dette, så er du ved at være klar til at kunne træffe en beslutning om, hvorvidt et hjemmekontor kan skabe de bedste rammer for dit arbejdsliv – uanset om du blot arbejder hjemmefra i ny og næ, har hybridarbejde eller arbejder hjemme alle ugens hverdage.

Kan jeg arbejde på mit hjemmekontor, men have en anden arbejdsadresse?

Vil du helst arbejde hjemmefra på dit hjemmekontor, men vil gerne have en formel adresse til din virksomhed, som ikke er din privatadresse? Så kan et virtuelt kontor være dette rette for dig.

Med et virtuelt kontor vil du nemlig ikke have et fysisk kontor det samme sted, som din virksomheds adresse er. Til gengæld har du mulighed for postmodtagelse, telefonpasning og brug af mødelokaler med et virtuelt kontor, hvilket i mange henseender kan virke mere professionelt udadtil.

Læs alt om et virtuelt kontor her

Andre kontortyper

Er et hjemmekontor ikke lige det rette for dig, så kan du læse vores artikel: Sådan finder du det rigtige kontor for dig og din virksomhed . Du får blandt andet en oversigt over, hvilke slags kontorer du kan finde og hvad du ellers skal overveje, når du skal finde et kontor.