Få jer en kontorindretning med indbygget inspiration

Ejendomstorvet.dk - - #indretning

Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af Grape

“Omgivelser påvirker adfærd” er et udsagn, der sjældent møder ret meget modstand, når vi snakker kontorindretning. Men hvordan kommer vi fra erkendelsen til noget operativt, der kan bruges til at sammensætte det optimale arbejdsmiljø? Denne artikel er vores bedste bud på, hvordan kontorindretning kan bruges som inspirationskilde.

God kontorindretning handler ud over gennemtænkt space management også om design, akustik og belysning

Når man siger kontorindretning, tænker de fleste først og fremmest på hvem, der sidder sammen, og hvordan indretningen understøtter virksomhedens processer. Blandt fagidioter (som os) også kaldet Space management. Der findes endda også mange interessante teorier om Space management. Den nye sorte er på godt dansk “Aktivitetsbaseret arbejdsplads” og på engelsk “Activity based workspace”. Den er faktisk interessant, men vi må vende tilbage til den. I første omgang vil vi nemlig hellere se på, når design-elementer som former, farver og materialer gør kontorindretninger inspirerende. Ligesom vi også hellere vil dykke ned i, hvordan akustik og belysning arbejder sammen med kontordesignet og bliver afgørende i forhold til arbejdsmiljøet.

Det er i vores øjne mindst lige så vigtigt at have styr på kontordesignet som indretningsplanen

Det er selvfølgelig sindsygt vigtigt at have godt styr på sin space management. Men hvis kontorindretningen skal virke inspirerende, er designet sammen med akustikken og belysningen måske endnu vigtigere.

Hos Grape påstår vi som sagt ikke, at vi ligger inde med kontorindretningens endegyldige formel, men vi har defineret vores foretrukne og operative model, som forhåbentlig kan inspirere mange. Og udgangspunktet er naturen. For hvor føler man sig ellers mere inspireret og energifyldt? Stadig flere snakker om at invitere naturen indenfor. Og det er faktisk også det, vi anbefaler. Ikke fordi vi ser fremtidens kontorindretninger som frodige botaniske haver. Men hvis vi kan koge en essens af naturens bedste “design-elementer” og bruge dem i kontorindretningen, er vi godt på vej.

Men før essens-kogeriet begynder, er det nødvendigt at definere, hvad det er med naturen, der får det bedste frem i os. Og kort fortalt har vi erfaret, at det er mere “skovens dybe stille ro” end naturens advarselsskilte som stærke farver, spidse hjørnetænder og skarpe bjergtinder. Derfor:

Farverne

Den gule og sorte frø signalerer: “Hey jeg er giftig; hold dig væk!” Og sådan er det rigtig ofte med de stærkeste af naturens farver. Derfor mener vi, de stærke gule, røde og orange nuancer skal undgås eller i det mindste bruges meget sparsomt i kontorindretningen. I stedet anbefaler vi, at indrette sig med naturens fredfyldte nuancer. Især plukket blandt de blå, de grønne og de gyldne. Andre bruger fx stærke røde farver til at pumpe ekstra energi ind i indretningen; men i vores i forvejen hektiske hverdag mener vi altså ikke, det er en god ide med den slags “manipulationer”.

Formerne

Der er ikke mange skarpe kanter at finde i skoven. Og det er bestemt også vores erfaring at bløde former virker venligere og mere beroligende end skarpe kanter. Fra vores arbejde med indretning har vi endda også tit oplevet, at det er enklere at placere runde møbler i kontorindretningen. Fx kan en buet sofa eller receptionsdisk sagtens stilles lidt på skrå.

Vores egen Impact sofa med høj ryg er vores bedste eksempel på, hvordan runde former bidrager med mere tryghed end de tilsvarende firkantede. Faktisk burde du komme forbi og prøvesidde den. Så vil du nemlig på egen krop mærke, hvordan dens omfavnelse får pulsen til at falde.

Mere om Impact sofa >

Vi siger ikke, at alt i indretningen skal være rundt og blødt. Det ville blive til for meget repetition, og de runde former er ikke altid så funktionelle - fx når det gælder reoler. Molo’s cloud lampe i indretningen herover er et rigtig godt eksempel på hvordan bare et enkelt design-element med bløde organiske former, kan gøre næsten enhver stram indretning varm og indbydende.

Mere om molo cloud lamper >

Materialevalget

Det giver næsten sig selv, når man snakker om at invitere naturen med indenfor, at syntetiske materialer så vidt muligt bør vige pladsen for naturmaterialerne. Linoleum, kork, træ og sten vinder fx over laminat og plastik. Overflader, der udgiver sig for at være noget andet, er selvfølgelig også 100% bandlyste. Så hvis I fx vil have en fuld væg med fototapet, så vælg hellere et fuldt motiv af en skov fremfor at forsøge at få væggen til at ligne beton eller drivtømmer.

“Akustikken glemmes ofte; måske fordi den ikke kan ses på en indretningsplan …”

Ude i skoven kan 100 mennesker sidde relativt tæt sammen og føre 50 forskellige samtaler uden at blive voldsomt distraherede af, hvad de andre snakker om. Det er da rum-akustik, der vil noget. Det er sjældent en oplevelse, vi får i de moderne åbne kontorer. Årsagen er, at akustikken ofte glemmes både i byggeriet og i indretningen. Måske fordi akustikken umiddelbart ikke kan ses på en tegning? Det er under alle omstændigheder rigtig synd, fordi det gode arbejde med space management og kontordesign nemt kan blive skønne spildte kræfter, hvis medarbejderne udsættes for unødvendige støjgener.

Det er altid bedst og mest økonomisk at tænke akustikken med ind i indretningen fra begyndelsen. Heldigvis kan der dog altid “repareres” på akustikken, hvis den ikke kom med i første omgang. For at genskabe naturens akustik, skal der både arbejdes med begreberne efterklangstider og taleforståelighed.

Akustikken er en af kernekompetencerne hos Grape. Vi har endda gennemført vores egne undersøgelser og udvikler vores egne akustiske produkter. Så driller støjen i jeres kontorindretning, er der rigtig gode chancer for, at vi kan hjælpe.

“Der skal noget mere end tørre lys-beregninger til for at få en inspirerende kontorbelysning …”

Når det gælder belysningen til jeres kontorindretning, er det igen en god ide at hente inspiration i naturen. Ikke fordi der er brug for en smuk solnedgang; men fordi lyset udenfor med sin renhed, variation og skygger både får os til at føle os bedre tilpas og mere inspirerede. Der skal tænkes i detaljer som lyskvalitet, effekter, farvetemperatur og luminansspring. Selvfølgelig kan det også blive nødvendigt med nogle tørre lys-beregninger. Det er bare ikke det, der gør forskellen. Elendigt lys kan faktisk sagtens overholde reglerne.

“Aktivitetsbaseret arbejdsplads er den mest spændende og gennemtænkte teori omkring kontorindretning, der er opstået i nyere tid …”

Som lovet i indledningen til denne artikel får den nyeste trend indenfor kontorindretning “Aktivitetsbaseret arbejdsplads” her sit eget afsnit og selvstændige artikel. Det nye tankesæt giver langt mere mening end tidligere teorier; så det er værd at kigge nærmere på mulighederne. Aktivitetsbaseret arbejdsplads går i korte træk ud på, at tilbyde medarbejderne en kontorindretning, der giver mulighed for hver dag at vælge de omgivelser, der passer til den aktuelle arbejdssituation. Fx stilleområder til de medarbejdere der den dag har brug for ro til fordybelse. Læs mere om emnet i artikel herunder.

Artikel om Aktivitetsbaseret arbejdsplads >

Leder du efter nye lokaler til din virksomhed?

Ejendomstorvet.dk kan du få et overblik over hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser. Og du kan søge helt gratis og uforpligtende blandt alle emnerne. Hvem ved, måske gemmer der sig det perfekte lokale til dig? Klik her og start din søgning med det samme.